De boom die je hebt omgezaagd ligt nu in keurige stammetjes op de grond. Wat nu?

 

Je hebt je kettingzaag uit de schuur gehaald, olie gecontroleerd en de batterij op zijn plaats geklikt.

De boom die je hebt omgezaagd ligt nu  in keurige stammetjes op de grond.

Wat nu? Wat wil je er mee doen?

Wil je een omgeving creëren waarin dieren, groot en klein, kunnen gedijen of wil je dat je hout stook- klaar is voor de kachel? Voor beide opties heb je een andere benadering nodig.

Allereerst: zoek een plaats uit.

 

Wanneer je je hout zo snel mogelijk stook-klaar wilt hebben kies je een locatie in de tuin waar zoveel mogelijk zon komt. Stapel het hout zorgvuldig op zodat het stevig ligt en zorg voor voldoende ruimte tussen het hout voor luchtcirculatie.

 

Plaats je stapel niet tegen een schutting  of schuur. Insecten die in de stapel leven kunnen het hout hiervan beschadigen.

 

Maak de stapel niet te hoog om omvallen/instorten te voorkomen. Sla op de kopse kanten palen in de grond om de stapel op zijn plaats te houden. Je kunt ook de kopse kanten per laag haaks op elkaar  stapelen om op die manier stabiliteit te verkrijgen.

 

Wanneer u gekloofd hout stapelt zorg er dan voor dat u de schors  naar beneden legt en de kern van het hout naar boven. Op die manier krijgt u minder schimmelvorming.

 

Stapel het hout , indien mogelijk, op een pallet om de onderlaag vrij te houden van de grond. Ook dit zorgt voor minder schimmelvorming en insecten. Bedek het hout aan de bovenkant met een zeil om te voorkomen dat regen of sneeuw in de stapel dringt.

 

Vers gezaagd hout moet minimaal een vol jaar drogen voordat u het stookt. (2 jaar is nog beter)

Vers hout bevat tot 50% vocht  waardoor het niet goed brand.

 

 

 

Wanneer u uw houtstapel  langzaam wilt laten vergaan om op die manier onderdak te bieden aan insecten en andere kleine dieren kies dan een vochtige plaats in uw tuin met niet te veel zon.

Plaats deze stapel juist wel direct op of zelfs een klein stukje in de grond. Klimplanten kunnen daardoor over de stapel groeien en helpen mee om de stapel vochtihg te houden

In de schaduw zal het hout sneller rotten en zal bijen en wespen aantrekken die hout kauwen om hun nest te bouwen

Rottend hout is belangrijk voor dierlijk leven. Zelfs een paar stukken hout zijn van grote waarde voor insecten, schimmels en mos soorten.

Veel vogels voeden zich met insecten die in rottend hout leven. Een kleine opening in de houtstapel kan genoeg zijn voor een vogel- of vleermuisnest.